Gyógynövények a fenntartható és környezetével organikus egységet alkotó szőlőtermesztés szolgálatában.
Bemutatás
Az EKF-VEB Borszakmai és gasztrokultúrális program keretében, olyan fajok alkalmazását mutatjuk be, melyek a szőlőtermesztő szemével is alkalmasak lehetnek a sorokba telepítésre és a szakirodalom szerint a kultúrnövény számára hasznos allelopátiás (kártevőket, kórokozókat távol tartó, korlátozó) hatással segíthetik a szőlő növényvédelmét. Emellett a gyökerek közelében serkentik az élő közösségek működését, így a mineralizációt is, virágzatukkal pedig a rovarok széles közösségét vonzzák az ültetvénybe, így növelve a biológiai sokszínűséget.
Programok
Ősszel a szüreti időszakban (szeptember) került megrendezésre az első szakmai esemény a Szent György-hegyen (Kisapáti hegy) az ültetvény melletti rendezvény helyszínen. Ennek során a résztvevők számára bemutatásra kerültek a gyógynövényekkel beültetett szőlő sorok és szakmai előadásokat hallgathattak meg a következő témákban:
A terület (Tapolcai medence) természetes flórája a szőlőültetvények sajátos körülményeihez adaptálódva
(Dr. Bódis Judit és Pacsai Bálint, MATE-Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet)
A Tapolcai-medence tanúhegyei emblematikus jelképei a Balaton-felvidéki tájnak. A hegyekhez, így a Szent György-hegyhez is régóta kötődik a borkultúra, a hegy szoknyáját évszázadok óta ölelik körbe a szőlők. A szőlőhegyek a környező lápterületekből emelkednek ki, majd a hegy tetején egykor legelőben, ma inkább erdős területben folytatódnak. De vajon milyen növényzetet tekinthetünk természetesnek a szőlőültetvények magasságában? Melyek azok a növények, amelyek belesimulnak a tájba? Természetközelinek tekinthető-e, ha gyógynövényeket ültetünk a szőlősorok alá? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a közös séta alatt és az előadásunkban.
Gyógy- és fűszernövények termeszthetőségének sajátosságai szőlőültetvényekben
(Horváthné Dr. Baracsi Éva, MATE-Kertészettudományi Intézet)
Olyan, elsősorban termesztett gyógy-és fűszernövények – igényeik, szaporíthatóságuk, felhasználásuk- kerülnek az előadásban bemutatásra , amelyek alkalmasak a szőlővel való együttélésre, s mindemellett felhasználhatók a konyhában, valamint a jó közérzet- és egészség fenntartásában.
Együttműködések a szőlőültetvényekben – mire számíthat a szőlőtermesztő ha nem monokultúrát alakít ki
(Dr. Kovács Barnabás, MATE-Szőlészeti és Borászati Intézet)
A második szakmai esemény októberben, Zánkán a Gyógynövény-völgyben került megrendezésre, melynek során a résztvevők megtekinthették az alapítvány gondozásában álló kertet és sorköztakarási kísérletet. Emellett szakmai előadásokat hallgathattak meg, melyek témái a következőek voltak:
Vadon élő gyógy- és fűszernövények a Balaton régióban
(Dr. Takács Ferenc, Gyógynövényvölgy-Zánka)
Fajgazdag sorköztakaró kísérletek hazai borvidékeken
(Dr. Donkó Ádám, ÖMKI)
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és partnerintézményei 2012-ben kezdték meg a munkát, mely során botanikus és szőlész kutatók célul tűzték ki, hogy Magyarországon honos növényfajokból hazai szőlőtermesztési körülmények közé jó illő sorköztakaró(ka)t fejlesszenek. A hétéves munka az ország hét borvidékén, közel harminc különböző birtokon történt, mely során botanikai és termesztési szempontok mentén értékeltünk. A kiindulási három magkeveréket, a fajok eredményességét vizsgálva körvonalazódott egy „bázis” fajlista, mely fajok az évek során, a különböző helyszíneken egyaránt használhatónak bizonyultak.
Megvédheti-e a szőlőt az állatok okozta károktól a fajgazdag aljnövényzet?
(Dr. Tóth Ferenc, ÖMKI)
A szőlő gyökérzetét cserebogárpajorok és pockok rághatják, fonálférgek és gyökértetvek szívogathatják. A fás részek felületén pajzstetvek képezhetnek telepeket, a kéreg alatt pedig szúbogarak anya-és lárvajáratait, valamint cincérlárvák és díszbogárlárvák járatait fedezhetjük fel. A lombozatot és a fürtöket atkák és hernyók veszélyeztethetik a tenyészidőszak során, az érett bogyókat pedig a szüret közeledtével ellephetik a darazsak, katicabogarak, muslicák, illetve lecsipegethetik a seregélyek. Hogy adhat védelmet ezen állatok – számunkra káros – tevékenysége ellen a megfelelően kialakított aljnövényzet? Alternatív táplálékot szolgáltathat a nem szőlőspecialista növényevőknek és a vegyes táplálkozású állatoknak, valamint alternatív zsákmányt/gazdaszervezetet, búvóhelyet/telelőhelyet és kiegyenlített mikroklímát biztosíthat a szőlőkártevőket szabályozó ragadozó és parazitoid szervezeteknek. Az előadásban egy-egy esettanulmányon keresztül mutatjuk be, mik lehetnek az első lépések, és mire érdemes odafigyelni az aljnövényzet telepítése és ápolása során.
Galéria
Gyógynövény ültetés (BioVitis pince)
Első szakmai esemény (BioVitis pince)
Fotó: Lakos Máté
Második szakmai esemény (Gyógynövény-völgy)
Fotó: Darab Zsuzsa
A „Gyógynövényekkel a fenntartható szőlőtermesztésért” a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektjeként valósult meg.